Ny kampagne på vej: Flere unge på SOSU-uddannelserne – tak!

Der er risiko for, at Sundhed og Omsorg kommer til at mangle arbejdskraft. Derfor har  vi brug for, at flere unge starter på en SOSU-uddannelse. Sundhed og Omsorg lancerer fra næste uge en ny kampagne, som skal styrke unges kendskab til og interesse for SOSU-faget. SOSU-kampagnen består blandt andet af en kampagnefilm, et kampagnewebsite, plakater og postkort. Materialet er færdigt i næste uge og bliver herefter vist frem og anvendt til fx uddannelsesmesser og reklame.

Her kan du møde den 24-årige nyuddannede SOSU-assistent Hülya Kekec Akdag, som deltager i kampagnen:

“Man skal vælge med hjertet!”

Det er lysten til at hjælpe og gøre en forskel, der er motoren bag Hülyas valg om at blive SOSU. Hun ser mennesket bag – ikke diagnoserne, og hun synes, det er fantastisk givende at se en borger få et skær af nyt livsmod i øjnene på grund af den hjælp og omsorg, hun yder.

“Når man er ung, kan man aldrig være sikker på, at man vælger den rigtige uddannelse. Derfor er mit bedste råd at vælge med hjertet. Det har jeg selv gjort, selv om det krævede en personlig U-vending. Efter gymnasiet læste jeg til laborant, og jeg havde kun seks måneder tilbage af uddannelsen, da jeg fik et studiejob som afløser på et plejehjem. Her gik det op for mig, at jeg faktisk ikke havde lyst til at sidde alene på et laboratorie. Så jeg droppede ud, og det blev mit ufaglærte afløserjob, der gjorde, at jeg skiftede til SOSU-uddannelsen.”  

 

Fordomme klistrer til faget

Hülya kender udmærket de fordomme, der klistrer til faget som lyserødt tyggegummi under skoen. Fordomme, der fantasiløst kører i ring og fejlagtigt leder tankerne hen på, at det er nemt at uddanne sig til SOSU, og at det kun handler om at ‘tørre røv’. Fordomme, der i fremtiden kan spænde ben for, at ældre borgere i Aarhus kan få den kvalificerede hjælp og omsorg, de har brug for:  

”Der er ikke meget prestige i at være SOSU. Jeg føler, der bliver set ned på faget, og det er ikke ligefrem den første uddannelsesmulighed, man hører om som ung. Det var meget begrænset, hvad jeg vidste om uddannelsen, da jeg startede, men den har på alle måder overrasket og udfordret mig positivt. Jeg vidste f.eks. heller ikke, at man som SOSU-assistent har virkelig gode muligheder for at videreuddanne sig til f.eks. sygeplejerske, ergoterapeut eller fysioterapeut,” fortæller Hülya med et tænksomt ’tilbageblik’ i øjnene.    

 

Skruet op for ansvar og ambitioner

Hülya vil gerne gøre unge opmærksomme på, at-SOSU-uddannelsen ikke er, som den (måske) var engang – og at der fagligt er blevet skruet op for både ansvar og ambitioner:  

”Vi har glemt at fortælle, hvor meget der er sket med SOSU-uddannelsen i de senere år, og hvor stort et ansvar vi bærer. Vi holder øje med bivirkninger, følger op på lægebesøg, vi giver medicin og varetager kontakten med en række samarbejdspartnere.” 

Den 31. oktober var Hülya færdiguddannet som SOSU-assistent, og hun har al mulig grund til at være stolt. Hun har knoklet for det bevis, hun har fået i hånden. Det er beviset på, at hun har specialviden om alt fra kroppens fysiologi og anatomi til medicinering og kommunikationsformer. At hun kan omsætte teori til praksis. Og at hun kan yde sundhed og omsorg i absolut verdensklasse.