TV2 har lavet skjulte, ulovlige optagelser

Plejehjemmet Kongsgården har i oktober-november været udsat for, at TV2 har lavet skjulte tv-optagelser i en beboers bolig. Ifølge TV2 skulle optagelserne bruges til en dokumentar om plejen af mennesker med demens, og udsendelsen skulle sendes 19. marts 2020.

Sundhed og Omsorg politianmeldte TV2 samme dag, det kom frem, at der har været anvendt skjulte optagelserne, og der er også indledt en proces om at få nedlagt fogedforbud mod at vise optagelserne, da Sundhed og Omsorg mener, at TV2 har overtrådt loven.

Som udgangspunkt er det strafbart at offentliggøre skjulte optagelser, hvis indholdet er krænkende og afslører fortrolige oplysninger om en anden person. Men der er et stort men, for hvis de skjulte optagelser afslører materiale, som er i offentlighedens interesse, kan hensynet til at få afdækket sagen være større end hensynet til privatlivets fred. Det vil altid være en konkret vurdering af den enkelte sag.

”Uanset om vi vinder sagen eller ej, så er det vigtigt for os, at vi får sagt og skrevet, at vi simpelthen ikke vil acceptere at vores arbejdsplads, uanset om det er plejehjem, sundhedsklinikker eller hjemmeplejen, til enhver tid bare kan invaderes af skjulte kameraer, fordi pårørende ikke er tilfredse, eller fordi journalisters moralske kompas er gået i stykker i jagten på en Cavlingpris. Det er i dialogen, at vi håndterer disse ting. Ikke med overgreb og snigløb, siger Thune Korsager, vicedirektør.

Indtil politianmeldelse og fogedforbud er afklaret, forholder Sundhed og Omsorg sig ikke til de konkrete optagelser og ønsker heller ikke at gennemse materialet.

Om stemningen på Kongsgården siger områdechef Lene Offersen: ”Selvfølgelig er det barskt. Personalet har været udsat for et overgreb. Det ryster man ikke bare lige sådan af sig. Når det er sagt, så er personalet altså seje, og de er gode til at hjælpe hinanden. Både på tværs af vagtlag og på tværs af hele Område Viby-Højbjerg og faktisk i hele Sundhed og Omsorg. Og så har rigtigt mange af de pårørende på Kongsgården været søde til at sende os positive tilbagemeldinger. Det betyder meget”.

Ifølge TV2 selv, vil de anonymisere medarbejderne i de optagelser, der er sket over en periode på 16 dage. Hvilke præcise datoer der er sket optagelser, har TV2 foreløbigt ikke ville oplyse.

Har du eller dine medarbejdere spørgsmål til sagen, så send gerne en mail til enten Lene Offersen eller Thune Korsager.